Witamina D i wapń są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości małego człowieka.
Wapń połączony z witaminą D ułatwia jego prawidłowe wchłanianie i przenikanie do kości.
I choć nasz organizm pod wpływem promieni słonecznych potrafi sam wytworzyć witaminę D, to niestety w naszych warunkach klimatycznych musimy go dodatkowo wspomóc. W jakich produktach odnajdziemy witaminę D i wapń?
Gdzie znajdziemy wapń?
Wapń obecny jest przede wszystkim w nabiale, warzywach strączkowych i suszonych owocach.
Tabela przedstawia zawartość wapnia w wybranych produktach.
Produkt Zawartość wapnia
Ser żółty 807 mg/ 100 g
Jajo kurze 47 mg/100 g
Jogurt naturalny 170 mg/100 g
Serek homogenizowany 85 mg/100 g
Brukselka 58 mg/100 g
Kapusta biała 67 mg/100 g
Brokuły 48 mg/100g
Marchew 36 mg/100 g
Mleko krowie 3,2% 118 mg/100 ml
Mleko modyfikowane (np. Bebiko Junior 4) 113 mg/100 ml
Warto jednak pamiętać, że wapń z produktów zbożowych, warzyw i owoców oraz innych produktów roślinnych jest trudniej przyswajalny przez organizm niż ten z produktów mlecznych. Dlatego właśnie tak ważnie jest, aby w jadłospisie malucha nie zabrakło nabiału. Pamiętajmy jednak, że pomimo powszechnej opinii produkty mleczne nie są wystarczająco dobrym źródłem witaminy D, niezbędnej do prawidłowego przyswajania wapnia.
Witamina D pełna słońca
Nie bez powodu witaminie D nadaje się przydomek „słoneczna” – organizm może ją wytwarzać samodzielnie w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Szerokość geograficzna, w której znajduje się Polska sprawia, że wytwarzanie witaminy D przez syntezę skóry może być wystarczające jedynie w okresie od kwietnia do września. Synteza ta jest efektywna tylko pod warunkiem przynajmniej 15-minutowej ekspozycji na słońce w godzinach 10-15, bez wcześniejszego zabezpieczenia skóry kremem z filtrem. Skóra maluszków do 3. roku życia powinna być szczególnie chroniona przed promieniowaniem UV, dlatego najczęściej produkcja witaminy D w skórze dziecka jest ograniczona.
( Źródła danych poza mlekiem krowim i mlekiem modyfikowanym: "Poradnia żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm żywienia opracowanych przez Grupę Ekspertów w 2012", oprac. prof. dr hab. n. med Halina Weker, Marta Barańska, Małgorzata Strucińska, IMID, Warszawa 2013).
Zapotrzebowanie zdrowego dziecka w wieku 1-3 lat na witaminę D wynosi 15 mikrogramów (600 j.m.) dziennie. Zapotrzebowanie na wapń po ukończeniu 1. roku życia wynosi 700 mg dziennie.**
To oznacza, że maluch w tym wieku potrzebuje aż 18 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż dorosły!
Jak zbilansować dietę dziecka?
Choć wiemy jak ważne są wapń i witamina D w diecie naszych pociech, często trudno nam wykorzystać tę wiedzę w praktyce. Spieszymy z pomocą! Oto kilka praktycznych porad, jak właściwie zbilansować dietę malucha, aby rósł zdrowo i jak na drożdżach.
Podawaj dziecku 4-5 posiłków w ciągu dnia zawierających w sumie minimum 3 porcje produktów mlecznych (w tym np. 2 kubki mleka).
Mleko, jogurty i kefiry możesz podawać dziecku nie tylko w formie napojów, ale też jako składnik sosów, zup, deserów.
Pamiętaj, że produkty mleczne mogą być cennym źródłem wapnia, ale nie dostarczą dziecku wystarczającej ilości witaminy D. Aby pokryć 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy D, maluch musiałby zjeść np. 6,25 kg żółtego sera Gouda lub 14 gotowanych jajek!
Dlatego warto podawać dziecku do 3. roku życia mleko modyfikowane (np. Bebiko Junior) o specjalnie opracowanym składzie, z odpowiednią zawartością wapnia i witaminy D.
Jak wynika z badań***, aż 80% dzieci w wieku 13-36 miesięcy ma dietę zbyt ubogą w wapń i witaminę D. Rozpoznanie niedoboru tych dwóch składników nie jest takie proste. Efekty nieodpowiednio zbilansowanej diety malucha, jak np. wady postawy, można zaobserwować dopiero po pewnym czasie, kiedy zdarza się, że są już one nieodwracalne. Dlatego dobrym sposobem na sprawdzenie zawartości witaminy D w organizmie jest zrobienie badania krwi i skonsultowanie wyniku z lekarzem.
** „Normy żywienia zdrowych dzieci w 1.-3. roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów”, Standardy Medyczne. Pediatria, 2012, T9.
*** Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA w latach 2010-2011.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz